Πολυπολιτισμικές ομάδες & Ανθρώπινο δυναμικό
ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Τα Πλεονεκτήματα, η Προώθηση Αμοιβαίου Σεβασμού και η Ενσωμάτωσή τους στο Χώρο Εργασίας
Χωρίς αμφιβολία, ο χώρος εργασίας του σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα ποικίλο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον, αντανακλώντας την ποικιλομορφία των κοινωνικών, πολιτισμικών και γλωσσικών υποβάθρων των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτόν.
Εξετάζοντας τις πολυπολιτισμικές ομάδες, παρατηρούμε ότι αυτές προσφέρουν μια μοναδική δυναμική στον χώρο εργασίας, που είναι σημαντική για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η προώθηση της ανεκτικότητας, της συμπερίληψης, του σεβασμού και της ενσωμάτωσης δημιουργεί μια θετική εργασιακή κουλτούρα που συμβάλλει στην επίτευξη της επιτυχίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας.
Επειδή ακούμε πολύ συχνά τον όρο ανεκτικότητα, η αρχή αυτή παραπέμπει στην αποδοχή της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων των άλλων ανθρώπων. Η συγκεκριμένη λέξη προέρχεται από το ρήμα ανέχομαι κι εκφράζει αυτή ακριβώς τη διάθεση, να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, και να διασφαλίζουμε τα δικαιώματά τους, τα οποία είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους.
Πιο κάτω απαριθμούνται τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα και θετικά οφέλη που η ύπαρξη της πολυπολιτισμικότητας (multiculturalism) επιφέρει σε έναν οργανισμό:
- Εμπλουτισμός της Διαφορετικότητας:
Οι πολυπολιτισμικές ομάδες φέρνουν μαζί τους διάφορες προοπτικές, γνώσεις και εμπειρίες από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα. Το γεγονός αυτό συμβάλλει με τη σειρά του στον εμπλουτισμό των ιδεών, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, δίνοντας στις επιχειρήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όταν έχεις μια ομάδα που απαρτίζεται από διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές, ο καθένας βλέπει τις καταστάσεις μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία και μια μοναδική οπτική τρόπου προσέγγισης και αντιμετώπισης προβλημάτων. Στις επιχειρήσεις, ο πλούτος αυτός των απόψεων συνεπάγεται με ένα ευρύ φάσμα ιδεών, από το οποίο επωφελούνται πρωτίστως οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Συνεπώς η ενθάρρυνση των εργαζομένων να παρέχουν εισηγήσεις ή άλλου είδους εποικοδομητικά σχόλια κατά τη διάρκεια των διαφόρων τους συναντήσεων στο χώρο εργασίας, δίνει τη δυνατότητα τόσο στους εργαζομένους να συμμετέχουν στη διαδικασία όσο και στην εκάστοτε εταιρεία την ευκαιρία να αναπτύξει ένα αφοσιωμένο και αποτελεσματικό εργατικό δυναμικό.
- Ενίσχυση της Καινοτομίας:
Οι πολυπολιτισμικές ομάδες μπορούν να προωθήσουν την καινοτομία μέσω της εναλλακτικής σκέψης και της ανανεωτικής προσέγγισης σε διάφορα προβλήματα και προκλήσεις. Οι διάφορες απόψεις μπορούν να οδηγήσουν σε νέες ιδέες, εισηγήσεις και προτάσεις.
- Δυναμική Προσέλκυσης Νέου Ταλέντου:
Οι εταιρείες που προωθούν την πολυπολιτισμικότητα αποτελούν προορισμό για το ταλαντούχο δυναμικό από διάφορες πολιτισμικές και γλωσσικές ομάδες. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον πολυφωνίας και ισότητας που ελκύει τους καλύτερους εργαζομένους.
- Ανάπτυξη Διεθνούς Παρουσίας:
Οι πολυπολιτισμικές ομάδες μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη διεθνούς παρουσίας των επιχειρήσεων. Η ικανότητα μιας επιχείρησης να αντιλαμβάνεται και να επικοινωνεί αποτελεσματικά με πελάτες και συνεργάτες που προέρχονται από διάφορες κουλτούρες είναι καθοριστική για την επιτυχία της πρώτης σε διεθνές επίπεδο, ειδικότερα στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών. Εάν για παράδειγμα οι πελάτες ενός οργανισμού προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τότε η ύπαρξη ενός πολυπολιτισμικού εργατικού δυναμικού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο αφού οι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με κάποιον που γνωρίζει τη μητρική τους γλώσσα και να νιώσουν την οικειότητα. Ένα πολυπολιτισμικό εργατικό δυναμικό λοιπόν, μπορεί να αναδείξει και να οδηγήσει ακόμη και την πιο μικρή επιχείρηση στην παγκόσμια αγορά.
- Προώθηση της Αντικειμενικότητας:
Η πολυπολιτισμικότητα προωθεί την αντικειμενική αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό τους υπόβαθρο. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον εργασίας που βασίζεται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ευαισθησία ως προς τις ανάγκες του κάθε εργαζομένου.
- Βελτίωση Εργασιακού Περιβάλλοντος & Καλλιέργεια Σεβασμού μεταξύ των Εργαζομένων:
Η υιοθέτηση των πολυπολιτισμικών αρχών στο εργασιακό περιβάλλον, βοηθά τους εργαζόμενους να αισθάνονται ότι εκτιμώνται για αυτό που είναι και για τις μοναδικές δεξιότητες που προσφέρουν. Πολλές από αυτές τις δεξιότητες μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με το πολιτισμικό υπόβαθρο, αλλά το γεγονός ότι αγκαλιάζεται η διαφορετικότητα επιτρέπει στους εργαζομένους όχι μόνο να νιώθουν ότι εκτιμώνται για αυτό που πραγματικά είναι και προσφέρουν αλλά συμβάλλει και στην αύξηση της απόδοσής τους, των κινήτρων τους και της αφοσίωσής τους στη δουλειά τους και εν τέλει στον ίδιο τον οργανισμό. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται πολύτιμοι και νιώθουν ευτυχισμένοι με το επάγγελμα και την εργασία τους, τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί και αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Όπου η Πολυπολιτισμικότητα Πάει Στραβά:
Είναι γεγονός ότι τα διάφορα πολιτιστικά εμπόδια που ενδέχεται να υπάρξουν, εάν μία Εταιρεία δεν λάβει δραστικά μέτρα για τη σωστή τους αντιμετώπιση και εξάλειψη, μπορούν να εμποδίσουν ένα πραγματικά ενδυναμωμένο και ολοκληρωμένο πολυπολιτισμικό εργασιακό περιβάλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Εργοδότης με την βοήθεια των Υπεύθυνων Ανθρωπίνου Δυναμικού της εταιρείας, θα πρέπει να δημιουργήσουν, προωθήσουν και να ενσωματώσουν τις αντίστοιχες πολιτικές όπως είναι η Πολιτική της Διαφορετικότητας (Diversity Policy) η οποία όχι μόνο θα εξασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση, ενός εργασιακού περιβάλλοντος ελεύθερο, δίκαιο και απαλλαγμένο από κάθε είδους διακρίσεις είτε λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, κοινωνικής προέλευσης, γλώσσας, είτε λόγω θρησκείας, πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων κ.ά., αλλά και ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αναπτύσσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους. Συγκεκριμένα:
- Ενσωμάτωση μέσω Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης
Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό στοιχείο για τη προώθηση του σεβασμού και την υιοθέτηση της αρχής της ανεκτικότητας και της συμπερίληψης. Οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά σε αυτό, μέσω της διοργάνωσης διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και εργαστηρίων με έμφαση στη σημασία της διαφορετικότητας, της συνεργασίας και της ευαισθητοποίησης γύρω από τα θέματα της πολυπολιτισμικότητας. Η ενσωμάτωση αυτή μπορεί να ενθαρρύνεται και μέσω διαφόρων άλλων δράσεων που προωθούν τη διαπολιτισμική αλληλεπίδραση και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των εργαζομένων.
- Προαγωγή της Συνεργασίας και του Διαλόγου
Η ανεκτικότητα και η συμπερίληψη απαιτούν την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων εντός του χώρου εργασίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ότι εισακούγονται και ότι οι απόψεις τους λαμβάνονται υπόψη. Προωθώντας το διάλογο, την κατανόηση και την ανταλλαγή απόψεων, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτρέψουν τυχόν διαπληκτισμούς και παρεξηγήσεις που μπορεί να οφείλονται σε εσφαλμένες εντυπώσεις, πεποιθήσεις και άγνοια, καλλιεργώντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της κατανόησης μεταξύ των εργαζομένων, δημιουργώντας μία πιο συνεκτική ομάδα.
Συνοψίζοντας, η διαχείριση πολυπολιτισμικών ομάδων είναι ζωτικής σημασίας για έναν οργανισμό και για την ανάπτυξη μιας γενικότερης επιχειρηματικής κουλτούρας που αντικατοπτρίζει την πολιτιστική και όχι μόνο πλευρά των ανθρώπινων γνώσεων, πείρας και πεποιθήσεων. Μέσω της ενθάρρυνσης της επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων και με την προώθηση της αρχής της ανεκτικότητας και της συμπερίληψης/ενσωμάτωσής στις τάξεις του εκάστοτε Οργανισμού, οι τελευταίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εργασίας που ευνοεί την καινοτομία, την ευημερία και την ανάπτυξη.
Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι διευθύνσεις των εταιρειών, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτά που θεωρούν αρκετοί ‘πολυπολιτισμικά εμπόδια’ στην πραγματικότητα αποτελούν τεράστιο πλεονέκτημα για την περάτωση των εργασιών μιας εταιρείας και συμβάλουν τα μέγιστα στην επιτυχία της, εφόσον μόνο μέσω της ενότητας και της υιοθέτησης του κοινού οράματος και αποστολής μίας εταιρείας, από Διευθυντές και Εργαζομένους, μπορούν να πραγματοποιήσουν όλοι μαζί τους στόχους τους.
Είτε τα άτομα προέρχονται από διάφορα κοινωνικο-εθνοτικά υπόβαθρα είτε από διαφορετικές χώρες, οι εργοδότες θα πρέπει να θέσουν υψηλά στις προτεραιότητές τους τα ζητήματα αυτά, όπως της πολιτικής της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της ενεργούς συμμετοχής, ώστε όλοι οι υπάλληλοι να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Οι επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει με τη σειρά τους να συμβάλουν στην επιδίωξη ενός ψυχικά υγιούς χώρου εργασίας, τόσο κατά τη διαδικασία κιόλας της πρόσληψης (νοουμένου ότι πληρούν τα κριτήρια και κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα για τη διεκδίκηση της εκάστοτε θέσης), όσο και κατά τη διάρκεια της εργοδότησής τους.
Μόνο μέσω της οικοδόμησης μίας πραγματικά μακρόπνοης συνεργασίας, απαλλαγμένη από κάθε είδους διακρίσεις, μεταξύ των εργαζομένων οι εταιρείες, όχι μόνο θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη αλλά και θα συμβάλουν και στη δημιουργία μίας χωρίς αποκλεισμούς εταιρικής κουλτούρας και γενικότερα μίας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας.
Γεωργία Σολωμού
Content Director
Member of the Board of Directors of the Cyprus HR Professionals Association